‘Top 5 van de drukste steden met Carnaval’

Carnaval was vroeger een katholiek feest. Het feest begon 3 dagen voor Aswoensdag. Na Aswoensdag was het de bedoelingen dat we 40 dagen geen vlees meer aten om dezelfde lijdensweg te ondergaan die Jezus in zijn tijd had ondergaan. Tegenwoordig wordt er weinig meer gevast en is het meer uitgegroeid tot een gezellig feest, maar wat zijn nu de 5 drukste steden met carnaval. Tijdens de carnavalseperiode zijn er rond de 382.000 bezoekers te vinden. 77% gaat naar een van deze 5 steden.

1. Lampegat ( Eindhoven)

Het mag geen verassing zijn dat de grooste stad van Brabant bovenaan staat in deze lijst. Einhoven of Lampegat zoals het tijdens het carnaval genoemd wordt, organiseert een hoop activiteiten in de stad onderleiding van de stadsprins D’n Bakelaer. Het canaravalsseizoen wordt geopend tijdens 11 november ook wel Elluf van de Ellufde genoemd. Kapellen, verenigingen en de gewone carnavalvierder trekken dan van kroeg naar kroeg om alvast een voorproefje te nemen van het carnavalsfeest.

2. Oeteldonk ( ‘s- Hertogenbosch)

De hoofdstad van Brabant mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Oelteldonk telt ook al langzaam af naar het eerste weekend van februari. Oeteldonk heeft al sinds 1884 een eigen volkslied dat geschreven werd door Driek Pakoan. De organisatie in ‘S Hertogenbosch is in handen van de ‘Vereniging De Oeteldonksche Club van 1882 en wordt bestuurd door de ministerraad.

3. Kielegat ( Breda)

Op nummer 3 in deze lijst is Breda oftwel Kielegat. De naam Kielegat verwijst naar de boerenkiel, een traditioneel kostuum dat vroeger vaak door de brabanders gedragen werd. De drukte in deze stad heeft vooral te maken met de optochten die worden georganiseerd door de omliggende dorpen. Zo is bijvoorbeeld de optocht op zondag in het dorp Prinsenbeek een reden voor veel mensen om daarna te gaan feesten in ’t Kielegat

4. Mestreech ( Maastricht)

Na 3 brabantse steden in deze top 5, krijgen we op nummer 4 de eerste limburgse stad. In Maastricht besteede ze meer aandacht aan hun kostuums als in in Brabant en aan het schminken van het gezicht. Wil jij met je vrienden of vriendinnen een bedrukt shirt hebben klik dan op Eigenbedrukking. Maastricht staat verder bekend om het ‘carnavalsliedje van het jaar’. Deze song wordt dan 4 dagen in verschillende kroegs van Maastricht gedraaid of ze winnaars van dit liedje komen optreden. Sinds een aantal jaar zijn er ook verschillende sambands actief in Maastricht

5. Kruikenstad ( Tilburg)

De laatste in deze top 5 is Tilburg. 40 dagen voor Aswoensdag is Tilburg 4 dagen groen en oranje en heette de inwonders van Tilburg 4 dagen lang ‘Kruikenzeiker’. Tilburg is ook de enige stad in Nederland dat tijdens het carnaval een eigen munt heeft.

Wil jij ook tijdens carnaval na een van deze 4 staden? Kijk dan op http://www.9292ov.nl/ voor de meest recente reisinformatie.

Wanneer carnaval wordt gevierd

Carnaval is een katholiek feest. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Kerstmis valt het elk jaar op andere data. Hieronder wordt uitgelegd op welke dagen carnaval valt.

Pasen

Om de datum te bepalen waarop carnaval begint, moet er teruggerekend worden vanaf Pasen. Eerste Paasdag is op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. De lente begint op 21 maart, waardoor Eerste Paasdag op zijn vroegst op 22 maart kan vallen en op zijn laatst op 25 april. Voor Pasen is er een vastenperiode.

Vastenperiode

Tijdens Pasen wordt de kruisiging van Jezus Christus op Goede vrijdag herdacht, en zijn wederopstanding op Tweede Paasdag gevierd. Voor zijn kruisiging heeft Jezus echter veertig dagen lang door de woestijn heen gezworven, en daarbij gevast. Naar aanleiding daarvan is er vóór Pasen officieel een vastenperiode van veertig dagen. Tijdens deze periode mogen de mensen geen vlees en andere extra dingen eten of drinken. Zondagen tellen hierbij niet mee, dus eigenlijk is de periode 46 dagen. De eerste dag van deze tijd wordt Aswoensdag genoemd. Dit houdt in dat de vastenperiode op zijn vroegst op 4 februari, en op zijn laatst op 12 maart begint.

Carnaval

Carnaval wordt officieel gevierd op de drie dagen voor de vastenperiode, dus op zondag, maandag en dinsdag. Dinsdagavond wordt ook wel Vastenavond genoemd. Het is symbolisch de laatste kans voor de bevolking om het er nog even van te nemen, maar ook om de vleesvoorraden voor het vasten op te maken, omdat het anders toch zou bederven. De vroegst mogelijke carnaval begint op 1 februari, en de laatst mogelijke op 9 maart. Meestal valt carnaval in februari.

De elfde van de elfde

Ongeacht wanneer carnaval in het jaar valt, in Nederland begint het carnavalsseizoen standaard op 11 november (de elfde van de elfde). Om 11:11 uur wordt het startschot gegeven en vanaf dat moment vinden de eerste voorbereidingen plaats door de raden van Elf. In Maastricht wordt er elk jaar een groot feest georganiseerd op het Vrijhof.

Data voor de komende jaren

Hieronder worden de data gegeven waarop carnaval van 2015 tot 2020 gevierd wordt.

  • 2015: 15-17 februari
  • 2016: 7-9 februari
  • 2017: 26-28 februari
  • 2018: 11-13 februari
  • 2019: 3-5 maart
  • 2020: 14-17 februari

Wat is een dweilorkest?

Dweilorkesten staan ook wel bekend als dweilbandjes, pretbandjes of blaaskapellen. De muziek die dweilorkest spelen heeft vaak een carnaval-sfeertje, wat dus erg gezellig is. Ook spelen dweil-orkesten vaak grote (inter)nationale hits. De sfeer is in ieder geval altijd goed in de buurt van een dweilorkest!

Oorsprong van de naam

Dweilen is in het Brabants een term in de zin van: doelloos, dan wel dronken, op straat rond De plekbendzwerven. Tijdens carnaval is het in Limburg en in wat mindere mate Brabant gebruikelijk om van kroeg naar kroeg te dweilen. Dit dweilen gebeurde onder begeleiding van kleine pretbandjes. Zo ontstond al snel de naam dweilorkest.

De oorsprong van het dweilorkest heeft nauwe verbintenissen met die van harmonieën en fanfares. Vaak bestonden dweilorkestjes uit leden van verschillende muziek verenigingen en trad men met elkaar op op carnaval. Een andere benaming voor een dweilorkest is ook wel ”zatte harmonie”. Ook vandaag de dag zijn er nog veel leden lid van een dweilorkest. Rond de jaren ’70 is de gewoonte om alleen met carnaval op te treden doorbroken. Dweilorkestjes treden ook op tijdens andere festiviteiten.

Bezetting van het dweilorkest

Kleintje PilsEr is geen voorgeschreven ideale bezetting bij een dweilorkest. Vaak zijn dit ook vrienden van elkaar die het leuk vinden om samen muziek te maken en totaal niet winst-gevend ingesteld zijn. Vaak zie je trompetten, trombones, slagwerk en saxofoons terug komen in een dweilorkest. De laatstgenoemde wordt dan wel niet tot de dweilinstrumenten gerekend, maar doet wel vaak mee met dweilorkesten. Andere instrumenten kunnen bijvoorbeeld de bariton, sousafoon, tenor saxofoon of de klarinet zijn. De trompettisten zijn vaak de muzikale leiders van de groep omdat het geluid er het hardste bovenuit komt, daarna komen de saxofonisten en de trombonisten. De bassist en grote trom vormen vaak hét gezicht van het orkest en worden op de voet gevolgd door de rest van het orkest.