Wanneer carnaval wordt gevierd

Carnaval is een katholiek feest. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Kerstmis valt het elk jaar op andere data. Hieronder wordt uitgelegd op welke dagen carnaval valt.

Pasen

Om de datum te bepalen waarop carnaval begint, moet er teruggerekend worden vanaf Pasen. Eerste Paasdag is op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. De lente begint op 21 maart, waardoor Eerste Paasdag op zijn vroegst op 22 maart kan vallen en op zijn laatst op 25 april. Voor Pasen is er een vastenperiode.

Vastenperiode

Tijdens Pasen wordt de kruisiging van Jezus Christus op Goede vrijdag herdacht, en zijn wederopstanding op Tweede Paasdag gevierd. Voor zijn kruisiging heeft Jezus echter veertig dagen lang door de woestijn heen gezworven, en daarbij gevast. Naar aanleiding daarvan is er vóór Pasen officieel een vastenperiode van veertig dagen. Tijdens deze periode mogen de mensen geen vlees en andere extra dingen eten of drinken. Zondagen tellen hierbij niet mee, dus eigenlijk is de periode 46 dagen. De eerste dag van deze tijd wordt Aswoensdag genoemd. Dit houdt in dat de vastenperiode op zijn vroegst op 4 februari, en op zijn laatst op 12 maart begint.

Carnaval

Carnaval wordt officieel gevierd op de drie dagen voor de vastenperiode, dus op zondag, maandag en dinsdag. Dinsdagavond wordt ook wel Vastenavond genoemd. Het is symbolisch de laatste kans voor de bevolking om het er nog even van te nemen, maar ook om de vleesvoorraden voor het vasten op te maken, omdat het anders toch zou bederven. De vroegst mogelijke carnaval begint op 1 februari, en de laatst mogelijke op 9 maart. Meestal valt carnaval in februari.

De elfde van de elfde

Ongeacht wanneer carnaval in het jaar valt, in Nederland begint het carnavalsseizoen standaard op 11 november (de elfde van de elfde). Om 11:11 uur wordt het startschot gegeven en vanaf dat moment vinden de eerste voorbereidingen plaats door de raden van Elf. In Maastricht wordt er elk jaar een groot feest georganiseerd op het Vrijhof.

Data voor de komende jaren

Hieronder worden de data gegeven waarop carnaval van 2015 tot 2020 gevierd wordt.

  • 2015: 15-17 februari
  • 2016: 7-9 februari
  • 2017: 26-28 februari
  • 2018: 11-13 februari
  • 2019: 3-5 maart
  • 2020: 14-17 februari

Comments are Disabled