‘Top 5 van de drukste steden met Carnaval’

Carnaval was vroeger een katholiek feest. Het feest begon 3 dagen voor Aswoensdag. Na Aswoensdag was het de bedoelingen dat we 40 dagen geen vlees meer aten om dezelfde lijdensweg te ondergaan die Jezus in zijn tijd had ondergaan. Tegenwoordig wordt er weinig meer gevast en is het meer uitgegroeid tot een gezellig feest, maar wat zijn nu de 5 drukste steden met carnaval. Tijdens de carnavalseperiode zijn er rond de 382.000 bezoekers te vinden. 77% gaat naar een van deze 5 steden.

1. Lampegat ( Eindhoven)

Het mag geen verassing zijn dat de grooste stad van Brabant bovenaan staat in deze lijst. Einhoven of Lampegat zoals het tijdens het carnaval genoemd wordt, organiseert een hoop activiteiten in de stad onderleiding van de stadsprins D’n Bakelaer. Het canaravalsseizoen wordt geopend tijdens 11 november ook wel Elluf van de Ellufde genoemd. Kapellen, verenigingen en de gewone carnavalvierder trekken dan van kroeg naar kroeg om alvast een voorproefje te nemen van het carnavalsfeest.

2. Oeteldonk ( ‘s- Hertogenbosch)

De hoofdstad van Brabant mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Oelteldonk telt ook al langzaam af naar het eerste weekend van februari. Oeteldonk heeft al sinds 1884 een eigen volkslied dat geschreven werd door Driek Pakoan. De organisatie in ‘S Hertogenbosch is in handen van de ‘Vereniging De Oeteldonksche Club van 1882 en wordt bestuurd door de ministerraad.

3. Kielegat ( Breda)

Op nummer 3 in deze lijst is Breda oftwel Kielegat. De naam Kielegat verwijst naar de boerenkiel, een traditioneel kostuum dat vroeger vaak door de brabanders gedragen werd. De drukte in deze stad heeft vooral te maken met de optochten die worden georganiseerd door de omliggende dorpen. Zo is bijvoorbeeld de optocht op zondag in het dorp Prinsenbeek een reden voor veel mensen om daarna te gaan feesten in ’t Kielegat

4. Mestreech ( Maastricht)

Na 3 brabantse steden in deze top 5, krijgen we op nummer 4 de eerste limburgse stad. In Maastricht besteede ze meer aandacht aan hun kostuums als in in Brabant en aan het schminken van het gezicht. Wil jij met je vrienden of vriendinnen een bedrukt shirt hebben klik dan op Eigenbedrukking. Maastricht staat verder bekend om het ‘carnavalsliedje van het jaar’. Deze song wordt dan 4 dagen in verschillende kroegs van Maastricht gedraaid of ze winnaars van dit liedje komen optreden. Sinds een aantal jaar zijn er ook verschillende sambands actief in Maastricht

5. Kruikenstad ( Tilburg)

De laatste in deze top 5 is Tilburg. 40 dagen voor Aswoensdag is Tilburg 4 dagen groen en oranje en heette de inwonders van Tilburg 4 dagen lang ‘Kruikenzeiker’. Tilburg is ook de enige stad in Nederland dat tijdens het carnaval een eigen munt heeft.

Wil jij ook tijdens carnaval na een van deze 4 staden? Kijk dan op http://www.9292ov.nl/ voor de meest recente reisinformatie.

Comments are Disabled