Wat is een dweilorkest?

Dweilorkesten staan ook wel bekend als dweilbandjes, pretbandjes of blaaskapellen. De muziek die dweilorkest spelen heeft vaak een carnaval-sfeertje, wat dus erg gezellig is. Ook spelen dweil-orkesten vaak grote (inter)nationale hits. De sfeer is in ieder geval altijd goed in de buurt van een dweilorkest!

Oorsprong van de naam

Dweilen is in het Brabants een term in de zin van: doelloos, dan wel dronken, op straat rond De plekbendzwerven. Tijdens carnaval is het in Limburg en in wat mindere mate Brabant gebruikelijk om van kroeg naar kroeg te dweilen. Dit dweilen gebeurde onder begeleiding van kleine pretbandjes. Zo ontstond al snel de naam dweilorkest.

De oorsprong van het dweilorkest heeft nauwe verbintenissen met die van harmonie├źn en fanfares. Vaak bestonden dweilorkestjes uit leden van verschillende muziek verenigingen en trad men met elkaar op op carnaval. Een andere benaming voor een dweilorkest is ook wel ”zatte harmonie”. Ook vandaag de dag zijn er nog veel leden lid van een dweilorkest. Rond de jaren ’70 is de gewoonte om alleen met carnaval op te treden doorbroken. Dweilorkestjes treden ook op tijdens andere festiviteiten.

Bezetting van het dweilorkest

Kleintje PilsEr is geen voorgeschreven ideale bezetting bij een dweilorkest. Vaak zijn dit ook vrienden van elkaar die het leuk vinden om samen muziek te maken en totaal niet winst-gevend ingesteld zijn. Vaak zie je trompetten, trombones, slagwerk en saxofoons terug komen in een dweilorkest. De laatstgenoemde wordt dan wel niet tot de dweilinstrumenten gerekend, maar doet wel vaak mee met dweilorkesten. Andere instrumenten kunnen bijvoorbeeld de bariton, sousafoon, tenor saxofoon of de klarinet zijn. De trompettisten zijn vaak de muzikale leiders van de groep omdat het geluid er het hardste bovenuit komt, daarna komen de saxofonisten en de trombonisten. De bassist en grote trom vormen vaak h├ęt gezicht van het orkest en worden op de voet gevolgd door de rest van het orkest.

Comments are Disabled